Világunk rohamosan fejlődik, a régi dolgok helyébe újak jönnek, és mint tudjuk, a változatosság gyönyörködtet. Szerencsére ma már ez a megújulás megfigyelhető az élelmiszerek piacán is, ez a trend a szénsavas italoknál is megfigyelhető az innovációknak köszönhetően.

Egyre egészségtudatosabban élünk, így az élelmiszergyártó cégek is egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy termékeik természetes, elsőosztályú összetevőket tartalmazzanak. A XIXO márka missziója a fogyasztói igények minél magasabb szintű kiszolgálása. A csupán 5 éves, piacvezető* brand célkitűzése olyan innovatív italok gyártása, melyek nem csak finomak, de követve napjaink trendjeit, minőségi alapanyagok felhasználásával készülnek. Vincefiné Simon Tímea dietetikussal beszélgettünk a témáról. 

Sok embernél alapvető probléma a megfelelő folyadékbevitel, illetve, ha a mennyiség meg is van, a minőséggel akadnak gondok. Mennyi folyadékra van szükségünk és ezt milyen formában érdemes magunkhoz venni?

A felnőtt szervezet számára naponta körülbelül 2,5-3 liter folyadék szükséges, hiszen a dehidratáltság fáradékonyságot, koncentrációzavart eredményez, ezért rendkívül fontos a kellő mennyiségű folyadékbevitel. Sokszor ezt nehéz csak vízből fedezni, ekkor nagyon jól jön egy kellemes ízvilágú, egészséges ital. Nagy melegben, illetve sportolás közben az alacsony cukortartalmú folyadék fogyasztása javasolt, mivel így tudjuk pótolni az izzadással elveszített energiát és ásványi anyagokat is.

A gyermekekre még inkább jellemző, hogy nem tudjuk rábeszélni őket arra, hogy egész nap csak vizet igyanak. Ilyenkor jön az, hogy „Anya, vegyél nekem üdítőt!”. Mit tud tenni ilyenkor egy édesanya? Enged a gyerek akaratának, de odafigyel az összetevőkre.

Mindannyian szeretjük ezeket az italokat, ezért nagyon nehéz lenne lemondani róluk. Milyen alternatívát javasol?

A megoldás mindenképpen az innovációban keresendő. A XIXO 2017-ben szénsavas frissítőkkel jelent meg a piacon. A közkedvelt ízekben (kóla, narancs, citrom) kapható termékekhez részben mélyfúrású kutakból nyert vizet használnak fel, szigorúan ellenőrzött körülmények között.

Ezeknek az előremutató termékeknek másik nagy előnye, hogy fruktózzal és sztíviával édesítik őket. A fruktóz, azaz a gyümölcscukor egy természetes édesítő, ami megtalálható például a mézben és a gyümölcsökben is. Egészségesebb, mint a kristálycukor, mert lassabban, kevésbé drasztikusan emeli meg a vércukorszintet. Édesebb íze van, mint a répacukornak, így csökkenthető általa a napi energiabevitel, mert kisebb mennyiségre van szükség belőle a megfelelő édes íz eléréséhez. A sztíviával való édesítés az egyik legegészségesebb megoldás, hiszen a sztívia tulajdonképpen egy gyógynövény, melynek különböző kivonatait használják édesítésre. Nincs kalóriatartalma, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Sőt, a XIXO Cola Zero cukormentes és aszpartám felhasználása nélkül készül. A XIXO italai gyermekeknek is adhatók, iskolai büfékben forgalmazhatók, mivel a szabályozásoknak megfelelően a kólaízű termékek koffeintartalma határérték alatti, ezért úgy élvezhetik a kitűnő kóla ízt, hogy egészségesen oltják szomjukat.

Mely összetevőkre érdemes odafigyelni, ha szénsavas italokat vásárolunk, és milyen hatással vannak ezek a szervezetre?

Ilyen összetevők például tartósítószer és az aszpartám. Ez utóbbi kerülése azért fontos, mert hosszú távon nagy mennyiség bevitele a gyermekeknél memória-és koncentrációzavart okozhat. Felnőttek esetében a nagyobb mennyiségű aszpartámot tartalmazó termékek fogyasztása különböző neurológiai kórképeket idézhet elő, mint például a depresszió vagy a szorongás.

Mi a helyzet a foszforsavval és a szénsavval? Ezek az összetevők is mumusként élnek a közhiedelemben.

A foszforsav meghatározott adagolással teljesen ártalmatlan vegyület. Szervezetünkben a foszfátok mennyisége több kilogramm, mivel fontos szerepet játszanak a csontok és a fogak felépítésében. Valóban sok tévhit kering a szénsavról is. Ezeknek általában semmilyen tudományos alapjuk nincs. Maga a szénsav semmilyen káros hatással nincs a szervezetre sem a csontokra, sem a fogakra. A komoly gyomorproblémával küzdőknek ugyan fogyasztása csak mértékkel javasolt, de az egészséges szervezetre nincs negatív kihatással.

Mint szakember és mint négy gyermekes édesanya is ajánlom a termékeket mindenkinek, akik tudatosan vásárolnak és fontos, hogy kiváló minőségű egészséges italokat fogyasszanak.

* A XIXO a hazai ICE TEA kategória vezető márkája – az AC Nielsen piackutatása alapján a teljes magyar kiskereskedelmi hálózat, a benzinkutak és a trafikok összesített darab és liter alapú adatai alapján is, a januártól októberig tartó időszak első számú jegestea márkája.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *